Karta svijeta vs. Gleason's map

Mala guzva s poslom me sprijecila da pisem, ali sad nastavljam.

Pocet cu sa laksim objasnjenjima od prvih nelogicnosti i argumenata, bar meni, koje su me navele da tako razmisljam. Ali i zanimljivostima da bar nekoga privucem da cita i potaknem da razmislja o ovome.
Usporedbom karata svijeta koje imamo oko nas, sa Gleasonovom mapom ravne Zemlje.

Ako pogledate kartu svijeta i navedene drzave i kontinente, obratite paznju na njihovu velicinu i omjer na karti. U nastavku cu navesti neke od njih sa povrsinom koja je "sluzbena" od strane znanosti, NASA-e i drugih pametnih umova.

GREENLAND –  povrsina  2.166.000 km²
RUSIJA  – povrsina  17.100.000 km²
JUZNA AMERIKA – povrsina  17.840.000 km²
AFRIKA – povrsina  30.370.000 km²
AUSTRALIJA  – povrsina 7.692.000 km²

Sad, kada sam napisao povrsinu tih drzava i kontinenata, pogledajte kartu svijeta… cini li vam se da je Greenland 14 puta manji od Afrike, da je Australija 3,5 puta veca od Grenlanda i da je samo 2,2 puta manja od Rusije, Rusija koja je manja od Juzne Amerika izgleda bar duplo veca, ili da u Rusiju moze stati 8 Greenlanda… pogledajte jos jednom u miru sve brojeve i kartu…

Zasto nas neko od malih nogu laze svjesno, govorim o kartama na kojima su nas ucili u skoli i na satovima geografije nas tjeraju da ucimo gdje se sta nalazi samo da bi dobili dobru ocjenu od onih koji su to ne priznaju…

Sada pisem o jednoj drugoj karti, o Gleasonovoj mapi ravne Zemlje. Ako pogledamo tu kartu, mozemo vidjeti da svi brojevi i matematicki izracuni pokazuju da je ona jedini tacan prikaz Zemlje. I na vrhu te karte pise "New standard map of the World"… sa kojim razlogom. Ili mozda kao neko pravdanje jednog dana u smislu, pa rekli smo vam, pisalo je na karti da je to novi standard. Zanimljivo…

Dok vas ostavljam u razmisljanju, ako neko pocne misliti svojom logikom, dajem vam jos jednu zanimljivost za ovaj post… UN kao krovna organizacija u svijetu na svom logu i zastavi ima kartu Gleasonove ravne Zemlje i umjesto Antrtika maslinove grane koje su simbol ocuvanja mira… i na toj zastavi se ispod karte nalaze meridijanima i paralelama podijeljena karta na 33 polja i na sjevernom polu je kruznica. Mislio sam da meridijani pocinju i zavrsavaju na juznom i sjevernom polu. A da, zaboravio sam, u tom slucaju pozadina ne bi imala 33 polja, vec 40… zanimljivi znakovi i brojevi (jednom cu pisati o broju 33 i njegovoj simbolici)

Ja nisam broj u nizu, ja sam svoj… razmisljam

razmisljam
Pisem svasta jer sam punoljetan...

4 komentara

  1. Slazem se s oboma i cista geometrija…
    Ali cemu onda casovi geografije kad nas svjesno uce na pogresnim kartama i sjedi jedan ako ne znamo gdje je neki grad…
    Lakse cete prihvatiti njihovu prevaru nego moju radoznalost zbog argumenata…

  2. Ko je ikada drzao teleskop u ruci ili makar bolji dvogled,mogao je vidjeti da je mjesec npr neupitno loptastog oblika. Takodje je mogao uociti rotiranje zemlje/mjeseca, jer na velikim uvecanjima teleskopa, potrebno je svega desetak sekundi ili minut da posmatrano nebesko tijelo (u ovom slucaju mjesec) izadje iz vidnog polja teleskopa.

    Takodje, teleskopom je jasno vidljivo da su SVE ostale planete loptastog oblika- po kojoj onda logici bi zemlja bila ravna?

Komentariši